Pomnik stoji od 16. septembra 2012 v vasici Bača pri Podbrdu. Pomnik je kot sliko iz peska izdelala Stanka Golob. Upodobila je žensko - mater, ko z nepogrešljivim košemna hrbtu odhaja na delo.

Zgibanka o Pomniku hribovskim materam

Tematska pot dediščino filma Na svoji zemlji povezuje s prostorom Baške grape, kjer je bil posnet večji del filma. Ohranja skupni spomin ustvarjalcev in domačinov na čas snemanja filma. Tematske table stojijo na točkah, kjer so bili posneti najpomembnejši prizori. Dopolnjujejo jih zgibanka, spletna stran www.tpnasvojizemlji.si in dve medijski točki na Grahovem ob Bači.

"JAZ NA SVOJI ZEMLJI"
Razpis za kratke filme

Občina Tolmin, Društvo Baška dediščina in Krajevna skupnost Grahovo ob Bači ob pripravi Tematske poti Na svoji zemlji vabimo mlade filmske ustvarjalce k izdelavi kratkega filma na temo »Jaz na svoji zemlji«. Zanima nas, kaj mladim danes pomeni izraz "na svoji zemlji".
Pogoji za sodelovanje:
Razpis je odprt za mlade do 30 leta. Dolžina filma je omejena na 10 min. Zvrst filma ni določena, film je lahko dokumentarni, igrani, etnografski, animirani, eksperimentalni ipd. Ni potrebno, da se film vsebinsko navezuje na prvi zvočni celovečerni film Na svoji zemlji. Dela morajo biti v slovenskem jeziku.

Rok prijave in oddaje filmov je podaljšan na 31. avgust 2013.

Nagrajeni filmi bodo javno predstavljeni na prireditvi ob 65-letnici filma Na svoji zemlji ter dostopni na spletni strani Tematske poti Na svoji zemlji (www.tpnasvojizemlji.si).

Odprtje v soboto, 6. oktobra 2012, ob 14. uri na Grahovem ob Bači.

Nosilec Tematske poti Na svoji zemlji je Občina Tolmin, izvajalec Društvo Baška dediščina, partnerji so Krajevna skupnost Grahovo ob Bači, Tolminski muzej in Planinsko društvo Podbrdo. Vsebinski partnerji so Slovenski etnografski muzej, Slovenski filmski center, Slovenska kinoteka, Slovenski filmski arhiv pri ARS, Televizija Slovenija, Radio Slovenija, Mestni muzej Idrija, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, Kinoatelje, Osnovna šola Simona Kosa Podbrdo, Osnovna šola Dušana Muniha Most na Soči, Športno društvo Zarja in Prostovoljno gasilsko društvo Grahovo ob Bači. Tematska pot Na svoji zemlji nastaja ob finančni pomoči Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Organ upravljanja za Program razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007/13 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.