Spletna stran je v izdelavi oziroma prenovi.

sl 1 1

sl 2 2

sl 3 1

sl 4 1

ODKRITJE POMNIKA HRIBOVSKIM MATERAM

Društvo Baška dediščina bo 16. septembra 2012 ob 16. uri v vasici Bača pri Podbrdu odkrilo pomnik hribovskim materam. Kulturni program, ki mu bo povezovalno nit spletla Mojca Mavrar, bodo oblikovali Vocal Bača, mladi glasbeniki Andraž Ambrožič in Aleks Černe na harmoniki, Neža Bizalj na violini, Hana Bizalj na flavti (učenki glasbene šole Tolmin), podobe iz življenja hribovskih mater pa bodo izrisale žene iz Baške grape.

Pomnik je kot sliko iz peska izdelala slikarka Stanka Golob z Grahovega ob Bači. Na njej je upodobila žensko – mater, ko z nepogrešljivim košem na hrbtu odhaja na delo. S svojo sporočilnostjo in žlahtnostjo simbolizira hribovske matere, ki so z nečloveškim garanjem na strmih poljih in še bolj strmih, tudi več ur hoda oddaljenih senožetih garale, ljubile in sovražile, vendar ohranile marsikatero domačijo in njen rod do današnjih dni. Njihove zgodbe izpričujejo na ploščo izpisani verzi domače ljudske pesnice Marjuče Volf: « ... dvojni tovor so nosile, na hrbtu koš, pod srcem pa življenja klic ...«.

Pomnik hkrati nagovarja k razmišljanju o popolnoma svojevrstnem načinu preživetja v Baški grapi nekdaj, ko je bila obdelana do poslednje pedi zemlje in pokošena vse do njenih skalnih ostenj in razglednih vrhov.

S svojo specifično izraznostjo pa se dotika tudi zgodb hribovskih mater izven lokalnih meja in kot edinstven spomenik te vrste v Sloveniji povezuje hribovska območja v skupna izkustva in skupni kulturni spomin.

Pomnik prinaša Baški grapi nov turistični produkt, ki zbuja radovednost že zaradi nevsakdanje slikarske tehnologije.

Članek iz Primorskih novic

Članek iz Slovenskih novic

KOLEDAR TRADICIONALNIH PRIREDITEV ZA LETO 2019

pon tor sre čet pet sob ned