Vabljeni na mednarodni festival Kino otok Izola, kjer bo torek, 4. junija 2013 posvečen filmu Na svoji zemlji.  Gostja večera bosta Aleksander Valič in Štefka Drolc, botra večera pa je Pia Cah - zborovodkinja Tržaškega pevskega zbora Pinka Tomažiča.

Dve uri pred pričetkom predvajanja filma bo Društvo Baška dediščina gostovalo s promocijsko stojnico, ki bo vabila obiskovalce večera na Tematsko pot Na svoji zemlji.

Obzorja se jasnijo: začenja se 9. Kino Otok

SPORČILO ZA JAVNOST!

Na izolskem Manziolijevem trgu je zraslo filmsko platno, ki bo z izjemnimi filmskimi pripovedmi vse do nedelje jasnilo obzorja: nocoj se začenja 9. mednarodni filmski festival Kino Otok, ki bo pred četrtkovo otvoritvijo mednarodnega dela ponudil tri bogate filmske večere. Ob jutrišnji projekciji filma Na svoji zemlji se  nam bosta pridružila prva festivalska gosta, legendarna igralca Štefka Drolc in Aleksander Valič.

Pred 65 leti je bil v Baški grapi posnet prvi slovenski igrani zvočni celovečerec - film o uporu primorskih partizanov proti okupatorju Na svoji zemlji (France Štiglic, 1948). Sloves prepričljivih likov in igralskih upodobitev so mu pomagali ustvariti nastopajoči možje in žene, ki so narodnoosvobodilni boj tudi zares občutili, ga nosili v srcu in mislih. Kot je v knjigi France Štiglic (1983) zapisal Vladimir Koch: »... kakšna je v absolutnem smislu vrednost filma ne glede na izredno navdušenje gledalcev, ki so vselej spontano zaploskali, kadar so prebrali na platnu, da gledajo prvi slovenski umetniški film? Na svoji zemlji je predvsem izredno prisrčno delo, realizirano z veliko ljubeznijo, revolucionarna manifestacija narodne biti.«

Izkušnjo snemanja in osebni pogled na to bogato dediščino bosta pred projekcijo v Izoli z nami delila Štefka Drolc in Aleksander Valič. Pridružili se nam bodo tudi ustvarjalci Tematske poti Na svoji zemlji, Društvo Baška dediščina, ki je s podporo Občine Tolmin lani izročilo filma trajno vrisalo v prizorišča snemanja v vaseh Baške grape. V sodelovanju z društvom Baška dediščina in LTO Sotočje Kobarid - Tolmin za obiskovalce izolske projekcije pripravljamo posebno doživetje - ogled film bodo lahko nadgradili z brezplačnim izletom in ogledom Tematske poti v soboto, 15. junija. Izlet bo na voljo do zapolnitve mest. V polpreteklo zgodovino se bomo ozirali tudi ob sredinem večeru. Dokumentarec Ena ženska, eno stoletje (2011) v režiji Želimirja Žilnika, enega najbolj produktivnih, kritičnih in odmevnih filmskih ustvarjalcev s področja nekdanje Jugoslavije, je monumentalen filmski portret stoletnice Dragice Srzentić. V Istri rojena lucidna gospa z neverjetnim spominom, ki je bila med drugim pomemben člen predvojnih intelektualnih krogov kot kaznjenka v času informbiroja, v nasprotju z mnogimi danes ne ustvarja sodobne različice nekdanjih časov; o osmih državah in sistemih, ki jih je preživela, pa pripoveduje z dostojanstvom, brez grenkobe.

Kako se bodo vrteli letošnji festivalski koluti, bodo nocoj ob 21.30 na brezplačni projekciji prvi preverili domačini. S filmom presenečenja Kino Otok tako za uvod že tradicionalno namenja posebno pozornost lokalni skupnosti, katere podpora je pri organizaciji festivala nepogrešljiva. Med izolskimi prijatelji Kino Otoka je tudi društvo Kvart, ki bo v svoji Knjižnici pod krošnjami na Svetilniku obiskovalcem vse festivalske dni v listanje in branje nudilo bogat izbor filmske literature.

Izbor otoških filmov in avtorjev tudi v Ljubljani

Prav danes bomo za prvi okus po Otoku poskrbeli tudi v prestolnici, kjer bosta otoške projekcije gostila koproducenta Kinodvor in Slovenska kinoteka. Otok v Ljubljani nocoj ob 21.00 v Kinodvoru odpira dobitnik zlatega leoparda na filmskem festivalu v Locarnu, film Jeana-Clauda Brisseauja Dekle od nikoder. V petek, 14. junija, vas v Kinodvor, kot se za petkov večer spodobi, vabimo na zmenek – ob kultnem desetminutnem avtomobilskem jurišu po pariških ulicah Bil je zmenek (Claude Lelouch), ki mu bo sledil še Vozi! (Nicholas Winding Refn), brezčasni film z Ryanom Goslingom, ki hkrati šokira in zapeljuje s svojo iskreno mešanico surovosti in elegance, eksistencializma in romantike. Otok v Ljubljani bodo v Kinodvoru sklenili najmlajši: v torek, 18. junija, s predstavitvijo filmov, ki jih bodo izdelali na letošnji delavnici Vesela kamera, od 15. junija pa bosta malčke v programu animiranih filmov navduševala še Pika in Packa

izdelali na letošnji delavnici Vesela kamera, od 15. junija pa bosta malčke v programu animiranih filmov navduševala še Pika in Packa (Lotta Geffenblad, Uzi Geffenblad), s katerima se bomo predpremierno srečali v Izoli.

V Slovensko kinoteko bo duh letošnjega Kino Otoka iz Izole prinesel režiser Sylvain George, ki bo 10. junija pospremil projekciji svojih filmov K Madridu – skeleča svetloba! in Okruški (moja usta, moj upor, moje ime). Naslednji dan, 11. junija, bo v Kinoteki na ogled še Zgodba Mikka Niskanena - Režiserjeva pot k človeškosti, ki bo predvajana samo v Ljubljani! V portretnem dokumentarno-kolažnem triptihu se veliki cinefil, filmski publicist in režiser Peter von Bagh poklanja izjemni avtorski figuri finskega filma – režiserju, igralcu in scenaristu Mikku Niskanenu. Dober film danes na široko razpenja jadra. V dneh do nedelje, in še naprej, bo ob pomoči morskega piša bistril duha in razpihoval zaprašene misli.

Začel se je 9. Kino Otok!