ZOTK priznanje 2016 012Ljubljana, 24.3.2016 - Na podlagi statuta in pravilnika o priznanjih je Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sklopu redne letne skupščine 24. marca 2016 v Ljubljani podelila bronasta, srebrna in zlata priznanja ter častni znak za leto 2015. Bronasto priznanje za dejavno sodelovanje na področju ohranjanja tehnične dediščine je prejelo tudi Društvo Baška dediščina. Upravni odbor zveze je sklep o podelitvi priznanja sprejel na podlagi predloga Zveze organizacij za tehnično kulturo »Posočje« Tolmin, katere član je društvo. Priznanja sta podelila glavni tajnik ZOTKS Jožef Školč in predsednik upravnega odbora prof. dr. Stane Pejovnik.

Na vrata tehnične dediščine, ki je v Baški grapi še posebej samosvoja in spontana, pogosto unikatna in izvirna, je društvo potrkalo že na začetku svojega delovanja leta 2005. Pozabe in propada je rešilo Prangarjev mlin z žago venecijanko, Jakovo kovačijo in vetrovalno napravo predora Bukovo, edino še ohranjeno te vrste v Evropi. Vsi objekti so razglašeni za spomenike tehniške dediščine lokalnega pomena in spadajo med najlepše in najmočnejše sledi preteklosti na tem območju. ZOTKS je ta prizadevanja ocenila kot poseben uspeh na področju tehnične dediščine.

Tekst: Olga Zgaga
Foto: Jože Čuden, ZOTKS

Društvo Baška dediščina, Stržišče 28, 5243 Podbrdo

Skupščina ZOTKS 2016 082ZOTK Plaketa16Skupščina ZOTKS 2016 030Skupščina ZOTKS 2016 106