IMG 0167Ljubljana - V okviru programa turističnega sejma Natour Alpe-Adria 2016, ki je potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani od 26. do 30. januarja 2016, so razglasili tudi zmagovalce NAJ regijskih poti za leto 2015.

Z območja Zavoda za gozdove Slovenije Območne enote Tolmin je priznanje prejela Tematska pot Na svoji zemlji iz Baške grape, katere upravljavec je Društvo Baška dediščina.

Zadostila je večini od 42 kriterijev, ki jih je regijska komisija upoštevala pri izbiri. Kot edina filmska tematska pot v Sloveniji povezuje dediščino filma Na svoji zemlji s prostorom Baške grape, predvsem Grahovega ob Bači in Koritnice, kjer je bila posneta večina filma. V dragocen mozaik je bila stkana na trdnih temeljih ustvarjalcev filma in na spominih domačinov. Zato je k podelitvi povabilo skupino domačink s Koritnice Kariške čeče, ki so ob spremljavi harmonikarja Danka Klavžarja zapele v spremljevalnem programu.
Pot se je pridružila še štirinajstim, ki so se v spletem tekmovanju potegovale za laskavi naziv najlepše urejene tematske poti v Sloveniji v letu 2015.

Tekst: Olga Zgaga

Fotografije: arhiv Društva Baška dediščina