TpNSZ NAJ regijska pot 2015 območje Tolmin podelitevV okviru programa turističnega sejma Natour Alpe-Adria 2016, ki je potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani od 26. do 30. januarja 2016, so razglasili tudi zmagovalce NAJ regijskih poti za leto 2015. Z območja Zavoda za gozdove Slovenije Območne enote Tolmin je priznanje prejela Tematska pot Na svoji zemlji, katere upravljavec je Društvo Baška dediščina. Pot je edina filmska tematska pot v Sloveniji. Povezuje dediščino filma Na svoji zemlji s prostorom Baške grape, predvsem Grahovega ob Bači in Koritnice, kjer je bila posneta večina filma. Komisijo je prepričala s kriteriji, po katerih vabi ljubitelje filma vseh starosti, »sprehajalna« različica je prilagojena invalidom, z Orličevo godbo pa nagovarja tudi otroke in mladino.

Tekmovanje je bilo izvedeno v organizaciji Turistične zveze Slovenije s partnerjema Zavodom za gozdove Slovenije in GIZ za pohodništvo in kolesarjenje, navdihovalo pa ga je geslo Moja dežela – lepa in gostoljubna. Na razpis se je prijavilo 47 poti iz 14 območnih enot Zavoda za gozdove Slovenije. Regijske komisije so poti ocenjevale na podlagi ocenjevalnih pol, ki so zajemale kar 42 kriterijev. Prevladovali so splošen vtis in privlačnost, urejenost v smislu upravljanja in vzdrževanja, vodniška služba, dostopnost in varnost ter sporočilnost.
Tematska pot Na svoji zemlji se je pridružila še štirinajstim, ki so se v spletem tekmovanju potegovale za laskavi naziv najlepše urejene tematske poti v Sloveniji v letu 2015.

Društvo Baška dediščina je preteklo leto izdelalo strategijo razvoja in delovanja poti za naprej, po kateri predstavlja dodano vrednost v smislu celotnega povezvanja lokalne skupnosti in v smislu obogatitve turističnih programov Baški grapi. V dragocen mozaik je bila stkana na trdnih temeljih ustvarjalcev filma in na spominih domačinov. Društvo deluje v zavesti, da le sodelovanje in povezovanje plemeniti izziv, ki spodbuja k ustvarjalnosti. Zato je k podelitvi povabilo skupino domačink s Koritnice Kariške čeče, ki so ob spremljavi harmonikarja Danka Klavžarja zapele v spremljevalnem programu.

Pripravila: Olga Zgaga

Kratek opis tematske poti najdete TUKAJ.