Spletna stran je v izdelavi oziroma prenovi.

sl 1 1

sl 2 2

sl 3 1

sl 4 1

Častni član Ervin Sorč

castni clan2

ERVIN SORČ

Ervin Sorč je rojen v Novi Gorici, njegove korenine pa segajo na Vipavsko in Bohinjsko.  Izhaja iz železničarske družine. Tudi sam se je izšolal za poklic strojevodja.  Toda Ervin Sorč ni železničar samo v službenem času. Ervin nosi železnico v svojem srcu. Življenje mu je dovolilo, da je živel z njo od otroštva, pa mu je, kot je rekel, dolgo ostajala »neznana znanka«.

Od leta 1978 ga srečujemo na vlakih, ki vozijo po Bohinjski progi. Ta mu je dan za dnem odkrivala bogastvo in lepoto pokrajine ob njej. Skrivnostni predori, mogočni mostovi s starinskimi ograjami, zarasle  brežine … so  v njem zbudile raziskovalca,  popotnika, pisca. Objavljal je reportaže o progah, leta 2000 je uredil monografijo posvečeno 100-letnici začetka gradnje Bohinjske proge avtorja Paola Petronija,  leta 2002 pa še knjigo Karla Rustje 100 let Vipavske proge.

Vedno bolj pa mu je buril domišljijo temačni objem Bohinjskega predora. V odkrivanje njegovega nastajanja se je zagrizel s tako vnemo, da mu je uspelo zbrati ogromno doslej še neobjavljenih podatkov iz časa gradnje.

Skoraj popolna praznina pa je zazijala pred njim, ko je iskal podatke o gradnji predora na južni, podbrški strani. Vztrajnost pri raziskovanju ga je pripeljala do Švicarja Milana Lusserja, vnuka obeh graditeljev predora grofa Giacoma Ceconija in Franza Vitala Lusserja. Velikodušno mu je  posredoval pomembne informacije, slikovno gradivo in pisma svojega deda, ki jih je iz Podbrda pisal domačim.

Večletni raziskovalni pogum Ervina Sorča se je stkal v  čudovito knjigo Skrivnosti Bohinjskega predora in v film Predorska reka, ki na edinstven način zaznamuje predor. Sorčeva knjiga je s povzetki v italijanskem in nemškem jeziku presegla slovensko jezikovno mejo. S tem pa je Sorč preko naših meja ponesel tudi vedenje o Podbrdu in njegovi okolici.

Sorčevo raziskovalno delo je Milana Lusserja tako navdušilo, da je obiskal Podbrdo  prav v času praznovanja 100-letnice predora, se udeležil predstavitve Sorčeve knjige in krajanom podaril doslej popolnoma neznano fotografsko dokumentarno gradivo o Podbrdu v času gradnje predora.

Ervin Sorč je bil tudi soorganizator projekta »Filmi na tirih«. Ob številnih zapletih  je prav on poskrbel, da je bil obnovljen sanitetni vagon pravočasno pripeljan v Podbrdo. Po ugotovitvah vodje projekta Nadje Valentinčič Furlan je bil vagon v Podbrdu med najbolje obiskanimi. Krajanom je na več načinov odkrival najslikovitejšo slovensko progo in jim podaril, kot je Sorč nekoč sam rekel: »žlahten cvet zanimivih doživetij, ki so jim gotovo ostala pripeta v gumbnici nepozabnih spominov.«

Za pogumno, drzno in zahtevno delo pri ohranjanju dediščine zgornjega dela Baške grape   Društvo Baška dediščina podeljuje Ervinu Sorču  naziv prvega častnega člana društva.

Pripravila: Olga Zgaga, Društvo Baška dediščina

KOLEDAR TRADICIONALNIH PRIREDITEV ZA LETO 2019

pon tor sre čet pet sob ned