Koledar dogodkov

Prejšnji mesec Včeraj Jutri Naslednji mesec
Letni pregled Mesečni pregled Tedenski pregled Dnevni pregled Išči Pojdi na mesec
STRŽIŠKARSKI SEJEM
Nedelja 12 Avgust 2018, 04:00pm
Zadetki : 155

V nedeljo, 12. avgusta 2018 ob 16.00 uri, bo v Stržiščah v Baški grapi tradicionalna prireditev Stržiškarski sejem. Pričela se bo s kulturnim programom in nadaljevala z živo glasbo. Spremljevalni program bo obogatil srečelov.

Vsako prvo nedeljo po sv. Lovrencu (10. avgusta), po zaključenih najtežjih kmečkih opravilih, to je hribovski košnji, žetvi pšenice ter setvi repe in ajde, je bil namreč v Stržiščah v Baški grapi dan druženja, veselja in plesa. Danes se nekdanja širna polja izgubljajo v travnikih, praznik pa je vedno bolj živ.

O sejmu priča že zapis v župnijski kroniki iz leta 1884, ko je takratni župnik zabeležil, da je na »sejmu tega leta vaški starešina Kikelj prepovedal ples«. V času italijanske zasedbe med obema vojnama je sejem izgubil prvotni pomen. Prihajali so le Rezjani, ki so brusili škarje, popravljali dežnike in krpali lonce in kramarji iz Furlanije in drugih krajev, ki so prodajali drobnarije za vsakdanjo rabo. Po drugi sv. vojni sejma ni bilo več, ostalo pa je srečanje krajanov in izseljencev z veselico. Od leta 2006 ga KS Stržišče organizira skupaj s Društvom Baška dediščina in ga bogati s kulturnim program in druženjem z živo glasbo.

Letošnji program se bo pričel ob 16.00 uri na prireditvenem prostoru ob nekdanji šoli. Oblikovali ga bodo: KD Bohinj - Triglavske rož'ce s pesmijo, člani KUD Cerkno, ki bodo poskrbeli za smeh in ansambel TIK TAK, ki bo igral za veselo druženje. Obiskovalci bodo lahko preizkušali srečo na srečelovu.

PROGRAM:
Kdaj: ob 16.00 uri ;
Kje: Stržišče (Baška grapa)
Kulturni program : KD Bohinj – Triglavske rož ce, KUD Cerkno (humoristična predstava)
Druženje z ansamblom TIK TAK.
Ob sejemski program: srečelov, tržnica

Vabljeni! NI VSTOPNINE!

Dostop: