Koledar dogodkov

Prejšnji mesec Včeraj Jutri Naslednji mesec
Letni pregled Mesečni pregled Tedenski pregled Dnevni pregled Išči Pojdi na mesec
5. POHOD PO TEMATSKI POTI NA SVOJI ZEMLJI
Sobota 30 September 2017, 10:00am
Zadetki : 194

Sobota, 30. 9. 2017, Grahovo ob Bači, ob 10. uri

Pohod po TPNSZ 2017tpnsz 2017 plakat5. POHOD PO TEMATSKI POTI NA SVOJI ZEMLJI
(v okviru Festivala pohodništva 2017 in Evropskih dnevov kulturne dediščine)
V soboto, 30. septembra 2017, bo petič zapored organiziran pohod po Tematski poti Na svoji zemlji. Start bo tudi letos ob 10. uri pri Domu krajanov na Grahovem ob Bači (Baška grapa). Pohod je vključen v Festival pohodništva v Posočju in Dneve evropske kulturne dediščine.

Smer in vsebina pohoda bo letos nekoliko spremenjena. Ker je pohod umeščen v Dneve evropske kulturne dediščine, katerih letošnja tema je VODA, bomo pri balinišču v Zarakovcu zavili na desno ter si ogledali jez male elektrarne in tamkajšnje vodne izvire. Ob povratku bomo nadaljevali pot k mali hidroelektrarni Zarakovec in stopili v njeno notranjost, ki ponuja tudi fotografsko razstavo o poteku gradnje.

Pot bomo kot po navadi nadaljevali mimo avtobusne postaje na Koritnici do točke 5 in 6. Zatem bomo zavili k spomeniku padlim na Koritnici (okrog 13.30). S kulturnim programom, ki ga pripravlja Krajevna skupnost Grahovo ob Bači, se bomo spomnili 45. obletnice postavitve spomenika, katerega idejno zasnovo je izdelal akademski slikar, domačin Ljubo Brovč. Zaključek pohoda bo na športnem igrišču, kjer bo postavljena razstava Nekdanji kozolci v Baški grapi, ki bo spomnila na 20. obletnico projekta Slovenski kozolec. Med potjo bo pohodnike razveseljeval harmonikar. Okrepčevalnica med potjo bo pr' Brel'hu.

Ker je poslanstvo poti ohranjanje skupnega spomina ustvarjalcev in domačinov na čas snemanja filma, na podlagi katerega je pot tudi nastala, vas vabimo, da se nam pridružite na poti ali samo na kateri izmed tematskih točk.

Organizator Društvo Baška dediščina je upošteval priporočila Alpske konvencije glede trajnostne mobilnosti in časovnico pohoda prilagodili voznemu redu vlakov, tako s primorske kot tudi z gorenjske strani.

Kraj dogodka Grahovo ob Bači
Alenka Zgaga, predsednica Društva Baška dediščina,