Koledar dogodkov

Prejšnji mesec Včeraj Jutri Naslednji mesec
Letni pregled Mesečni pregled Tedenski pregled Dnevni pregled Išči Pojdi na mesec
STRŽIŠKARSKI SEJEM
Nedelja 13 Avgust 2017, 04:00pm
Zadetki : 95

plakat strziskarski sejem 17V nedeljo, 13. avgusta 2017 ob 16.00 uri bo v Stržiščah v Baški grapi Stržiškarski sejem. Prireditev se bo pričela s kulturnim programom in nadaljevala z živo glasbo. Spremljevalni program bo obogatil srečelov.

Vsako prvo nedeljo po sv. Lovrencu (10. avgusta), po zaključenih najtežjih kmečkih opravilih, to je hribovski košnji, žetvi pšenice ter setvi repe in ajde, je bil namreč v Stržiščah v Baški grapi dan druženja, veselja in plesa. Danes se nekdanja širna polja izgubljajo v travnikih, praznik pa je vedno bolj živ.

O sejmu priča že zapis v župnijski kroniki iz leta 1884, ko je takratni župnik zabeležil, da je na »sejmu tega leta vaški starešina Kikelj prepovedal ples«. V času italijanske zasedbe med obema vojnama je sejem izgubil prvotni pomen. Prihajali so le Rezjani, ki so brusili škarje kramarji, popravljali dežnike in krpali lonce in kramarji iz Furlanije in drugih krajev in prodajali drobnarije za vsakdanjo rabo.

Po drugi sv. vojni sejma ni bilo več, ostalo pa je srečanje krajanov in izseljencev z veselico. Od leta 2006 ga KS Stržišče organizira skupaj s Društvom Baška dediščina in ga bogati s kulturni program in druženjem z živo glasbo.
Letošnji program se bo pričel ob 16.00 uri na prireditvenem prostoru ob nekdanji šoli. Program bodo oblikovali:
s plesom in pesmijo Folklorna skupina Razor iz Tolmina, za smeh bodo poskrbeli člani KUD Cerkno, za ples pa ansambel Kolovrat. Obiskovalci bodo preizkušali srečo na srečelovu.

PROGRAM:
Kdaj: ob 16.00 uri ; Kje: Stržišče (Baška grapa)
Kulturni program:
* FS Razor Tolmin
* KUD CERKNO

Druženje z ansamblom KOLOVRAT

Obsejemski program: Srečelov - Razstava »Nekdanji kozolci v Baški grapi« - Tržnica

VABLJENI!

Kraj dogodka Stržišče