Koledar dogodkov

Prejšnji mesec Včeraj Jutri Naslednji mesec
Letni pregled Mesečni pregled Tedenski pregled Dnevni pregled Išči Pojdi na mesec
Odmevi dediščine 2016
Petek 03 Junij 2016, 08:00am
do Nedelja 05 Junij 2016
Zadetki : 400

plakat odmevi2016ODMEVI DEDIŠČINE 2016, Koritnica – Podbrdo (Baška grapa)

Odmevi dediščine so osrednja tradicionalna prireditev Društva Baška dediščina (11. po vrsti) in največja etnološka prireditev na območju Baške grape, ko društvo potrka na vrata tehniške dediščine in jih brezplačno odpre obiskovalcem. To so trije biseri, spomeniki lokalnega pomena tega območja: Prangarjev mlin z žago venecijanko, Jakova kovačija in vetrovalna naprava železniškega predora Bukovo, edina še ohranjena te vrste v Evropi. Vsebino prireditve pa zajema tudi iz tolmuna nesnovne dediščine. Pri tem povezuje in spodbuja domačine, obiskovalce in sosednja ter sorodna društva k sodelovanju in povezovanju dediščine (TD Železniki, TD Davča, TD Pod Kojco ter društva Zveze organizacij za tehniško kulturo Posočja Tolmin), tako da je skozi leta vzpostavila široko mrežo izmenjave znanja in izkušenj. Prireditev pa vsako leto izpisujejo tudi zgodbe, ki so v preteklosti pomembno vplivale na življenje Graparjev. Letos jih bo poiskala v 110 let dolgi poti Bohinjske proge.

Društvo Baška dediščina skozi prireditev vsako leto ustvari trajnostno sporočilo oz. nov turistični produkt. Letos pričenja z nizom zapisovanj starih običajev, navad ter kmečkih opravil na »filmski dokumentarni trak«, s čimer želi prispevati k ohranjanju dediščine na podeželju in k ohranjanju njegove vitalnosti. Posnelo bo prikaz izdelave »breme«, to je način priprave sena za prenos na glavi, na »žlitah« ali na lojtrniku oz. »grejklcu«.

Odmevi dediščine ponujajo društvu priložnost za odmev programov in produktov, ki jih je društvo ustvarilo v desetih letih delovanja, v širši prostor. Npr. ogled dokumentarnega filma o vetrovalni, nadaljevanje nagradne akcije »Selfi na svoji zemlji«, ki z inovativno ponudbo zvišuje kvaliteto preživljanja prostega časa na področju rekreacije, športa, zdravja in doživetij z vlakom po Bohinjski progi. Vabijo na tradicionalna organizirana pohoda - pohod po Bevkovi poti in pohod po Tematski poti Na svoji zemlji (pohod po lokacijah snemanja prvega slovenskega celovečernega igranega filma). Sledijo ciljem varstvenikov kulturne dediščine, po katerih v sodelovanju z lastniki ohranjajo vedenje o nekdanji funkciji objektov tehniške dediščine in ga kot visoko vreden prostor ponujajo turistom.

Z razpršenostjo prireditve na štiri lokacije društvo povezuje različne segmente kulturne in tehnične dediščine, z njo seznanja obiskovalce in jo ponuja kot možnost za aktivno izrabo prostega časa. Pri tem deluje v prepričanju, da dediščina ni le nekaj preživetega, ampak da z ustvarjanjem novih turističnih produktov postaja zanimiva in dragocena tudi sedanjim in bodočim rodovom. Največ zanimanja, tudi med mladino, vzbuja prikaz kovanja v Jakovi kovačiji. Hkrati pa v celoto povezuje tudi območje delovanja, ki sega od Petrovega Brda do Grahovega ob Bači.

PROGRAM:
PETEK, 3. 6. 2016 ob 19.00 uri
Koritnica - Vetrovalna naprava predora Bukovo

• Odprtje Odmevov dediščine 2016
- Stanka Golob: zgodbe iz življenja železničarjev nekoč
- predstavitev aktivnosti operativne iniciative 110 let Bohinjske proge
• Železniška proga – življenjska žila Baške grape
Fotografska razstava fotografij slik iz peska Stanke Golob
• Bohinjska proga v objemu Baške grape
Fotografske skupine PD Tolmin; mentor Rafael Podobnik EFIAP/p
avtorji fotografij: Danilo Lesjak, Miljko Lesjak, Darja Gruntar, Vlado Podgornik, Martin Gerlič,
Damijan Lipušček, Karla Kofol