34. redna skupščina Turistične zveze Slovenije (Šmarješke toplice, 15.3.2019)

(Društvo Baška dediščina je član TZS)

Besedilo: Olga Zgaga

TZS letna skupscina 2V petek, 15. marca, se je v Šmarjeških Toplicah odvila 34. redna skupščina Turistične zveze Slovenije. V imenu Turistične zveze Gornjega Posočja se jo je udeležila dosedanja predsednica Barbara Jesenšek Podpečan, ki se ji je tega dne iztekla funkcija članice upravnega odbora Turistične zveze Slovenije. Za uspešno delo je na skupščini prejela priznanje. V novem mandatnem obdobju jo je v upravnem odboru nadomestil sedanji predsednik TZGP Aljoša Križnič. Od društev Turistične zveze Gornjega Posočja, ki so tudi člani Turistične zveze Slovenije, so se skupščine udeležili še predstavniki Turističnega društva Most na Soči in Društva Baška dediščina.

Preberite več: 34. redna skupščina Turistične zveze Slovenije (Šmarješke toplice, 15.3.2019)

14. REDNI LETNI OBČNI ZBOR (Podbrdo, 9.3.2019)

obcni zbor DBD 2Besedilo: Olga Zgaga

Društvo Baška dediščina je v letu 2018 delovalo po smernicah Evropskega leta kulturne dediščine in za osrednjo, tridnevno prireditev 13. FEstival Odmevi dediščine pridobilo logotip tega leta. V celoti jo je zapolnilo s 70. obletnico snemanja filma Na svoji zemlji. To je bila edina prireditev v Sloveniji, posvečena tej tematiki. Poudarjalo je, da je film vpet v dediščino celotne Baške grape, saj so se aktivnosti na Grahovem ob Bači in na Koritnici napajale tudi iz Klavž in iz Podbrda.

Še najmanj 1400 prostovoljnih ur je vložilo v že tradicionalne prireditve: v tri delavnice izdelave cvetnonedeljskih butaric - puslov, Volfovo srečanje, Stržiškarski sejem v sodelovanju s KS Stržišče, pohoda po Bevkovi in tematski poti NSZ in Paslejdn´co. Sodelovalo je v treh TV oddajah. Izdelava puslov je bila umeščena v razstavo Slovenskega etnografskega muzeja, ki že od marca lani potuje po celem svetu.

Vzdrževalo je Jakovo kovačijo, Prangarjev mlin in vetrovalno, promoviralo Bohinjsko progo in skrbelo za tematsko pot Na svoji zemlji. Skozi vse leto je predstavljalo svoje turistične programe in ugotovilo, da želi Baško grapo spoznati vedno več obiskovalcev iz drugih krajev Slovenije.

Preberite več: 14. REDNI LETNI OBČNI ZBOR (Podbrdo, 9.3.2019)

Besedilo: Olga Zgaga

ZOTK SKUPCINAZveza društev za tehnično kulturo Posočja Tolmin (na kratko ZOTK) združuje osem društev: AMD Tolmin, Društvo Baška dediščina,  Društvo za podvodne dejavnosti, Jamarska sekcija Planinskega društva Tolmin, Društvo za prosto letenje Tolmin, CB Radio-klub Porezen-Krn, Radioklub Soča Tolmin in Modelarski klub Tolmin. Vsebina dela društev je tudi sestavni del vsakoletnega programa in poročila o delu  ZOTK. Člani so se z obema dokumentoma seznanili na letni skupščini, na katero so bili povabljeni sredi februarja 2019. Udeležil se jo je tudi mag. Matjaž Kos, ki je na Občini Tolmin zadolžen za družbene dejavnosti.

Poročilo o delu  za leto 2018 je pokazalo, da je ZOTK delal uspešno in da so bila društva vsa po vrsti zelo dejavna in prepoznavna. Kljub dokaj skromnim sredstvom so izpolnila zastavljene programe v celoti, v nekaterih segmentih so jih celo presegla. To jim je uspelo s pridobivanjem dodatnih sredstev preko različnih razpisov in z donacijami, predvsem pa z brezštevilnimi urami prostovoljnega dela.

Preberite več: Letna volilna skupščina Zveze društev za tehnično kulturo Posočja Tolmin (Zatolmin, 15.2.2019)

Inventura ob zaključku evropskega leta

Baška grapa
inventura sl1V kolesje številnih dogodkov, ki so bogatili Evropsko leto kulturne dediščine 2018, je že decembra 2017 vstopilo tudi Društvo Baška dediščina. Nanj je opozorilo na predstavitvi dokumentarnega filma Sveta noč – slovenske jaslice, 26 let pozneje, ki ga je posnelo v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Stržišče. Leto je dajalo poseben pomen vrednotam, ki nastajajo v domačem okolju, zato je film posvetilo spominu na dr. Draga Klemenčiča, začetnika sodobnega cerkvenega in verskega novinarstva, ki je leta 1962 v Sržiščah začel svojo duhovniško pot.

Preberite več: Inventura ob zaključku evropskega leta

Sodelovanje društva na sejmu turizma Alpe Adria 2019

sejem Alpe Adria 2019Društvo Baška dediščina je tudi letos sodelovalo na sejmu turizma Alpe Adria. Predstavilo se je v okviru Turističnega zveze Gornjega Posočja katere je tudi član. Obiskovalcem stojnice je ponujalo program obiska tehniške, kulturne in filmske dediščine v Baški grapi, ki so v upravljanju društva, letake - vabilo na pohoda : Pohod po Bevkovi poti 2019 in 7. pohod po Tematski poti Na svoji zemlji 2019; zgibanke o Tematski poti Na svoji zemlji, Pomniku hribovski materi, letak o tehniški dediščini, zgibanko z naslovom: "Ali ste že bili v Baški grapi?" in še marsikaj vezano na Baško grapo. V okviru sodelovanja s promocijskim materialom smo povabili tudi Okrepčevalnico in sobe Zver, Camp Šorli in Planinsko društvo Podbrdo. Promocijo društva je izvedlo pet članov društva. Obiskovalce pa je večinoma zanimalo dostopnost do Baške grape, programi obiska ter koledar prireditev.