ALPSKA FILMOTEKA – filmski večer Triglavski narodni park v Baški grapi

GOSTOVANJA TNP: TRIGLAVSKI NARODNI PARK V BAŠKI GRAPI - ALPSKA FILMOTEKA – dokumentarni film TNP

Triglavski narodni park in Društvo Baška dediščina vas v petek, 12. aprila 2013, ob 19. uri, vabi na filmski večer Triglavski narodni park v Baški grapi - Alpska filmoteka – dokumentarni film TNP. Cikel kratkih filmov Planšarstvo v Bohinju, Sirjenje na ovčji planini, Triglavski narodni park in Ujeta brezčasnost, ki bodo v Gasilskem domu v Podbrdu prikazani v petek, 12. aprila 2013, ob 19. uri. Dogodek predstavlja filme, posnete v Triglavskem narodnem parku v obdobju med 1978 in 2012. Ogled filmov je brezplačen.
Filmi:

Sirjenje na ovčji planini

Na Planini za skalo, ki jo je TNP pred leti obnovil, se danes ne pase več, kljub temu pa predstavlja priljubljeno pohodniško točko s čudovitim razgledom na Zahodne Julijce. Pričujoči film prikazuje, kako so domačini na planini izdelovali mlečne izdelke pred več kot 30 leti. Filmski zapis etnologa dr. Naška Križnarja predstavlja dragocen zapis časa, ki je skorajda izginul ter kljub temu nostalgičen in romantičen v očeh današnjega opazovalca.

Režiser: dr. Naško Križnar
Produkcija: Slovensko etnološko društvo
Leto nastanka: 1979
Dolžina: 13'

Planšarstvo v Bohinju: Pašna srenja Studor – Stara Fužina
Planšarstvo in z njim povezano sirarstvo je skozi zgodovino predstavljajo temelj kmetijstva v Bohinju. V preteklosti je delovalo več kot 40 planin, ki pa so danes žal večinoma zapuščene. Obstoj visokogorske paše ima velik pomen za ohranjanje kulturne krajine in kulturne dediščine ter za ohranjanje znanja izdelave različnih vrst mlečnih izdelkov od masla, pinjenca, skute do mohanta in drugih vrst sirov.

Režiser: dr. Naško Križnar
Produkcija: Slovensko etnološko društvo
Leto nastanka: 1979
Dolžina: 15'

Triglavski narodni park

Leta 1991 je Triglavski narodni park praznoval desetletnico. Ob tem jubileju je Javni zavod posnel dokumentarni film, ki na globok in občuten način prikazuje lepote vidnega in nevidnega sveta, ki se nam odpira na območju zavarovanega območja narodnega pomena. Kljub temu, da posnetek sega v devetdeseta leta 20. stoletja je s svojo besedo neminljiv in neobčutljiv na čas. V tem filmu sprehod po narodnem parku doživite skupaj z mojstrom besede dr. Matjažem Kmeclom.

Režija: Jože Mihelič
Scenarij: dr. Matjaž Kmecl
Produkcija: Studio Kregar
Leto nastanka: 1991
Dolžina: 20'

Ujeta brezčasnost

Nov promocijsko predstavitveni film o Triglavskem narodnem parku predstavlja vedute, značilnosti in posebnosti zavarovanega območja ter življenja v njem. Park je iz različnih perspektiv prikazan v vseh letnih časih. Poudarek je na Triglavu - osrednjem simbolu parka in dolinah, ki se s Triglava spuščajo na vse strani. Osrednji del filma so podobe narave, posebnosti, biotska pestrost območja, kulturna krajina s kulturno dediščino, prikazano na način, kot park spoznavajo in doživljajo ljudje, ki v parku živijo oziroma ga obiskujejo.

Režiser: Primož Meško
Scenarij: mag. Martin Šolar