Društvo Baška dediščina na 9. kino otok

Vabljeni na mednarodni festival Kino otok Izola, kjer bo torek, 4. junija 2013 posvečen filmu Na svoji zemlji.  Gostja večera bosta Aleksander Valič in Štefka Drolc, botra večera pa je Pia Cah - zborovodkinja Tržaškega pevskega zbora Pinka Tomažiča.

Dve uri pred pričetkom predvajanja filma bo Društvo Baška dediščina gostovalo s promocijsko stojnico, ki bo vabila obiskovalce večera na Tematsko pot Na svoji zemlji.

Obzorja se jasnijo: začenja se 9. Kino Otok

Preberite več: Društvo Baška dediščina na 9. kino otok

Volfovo srečanje v nedeljo, 12. maja 2013, ob 15. uri

Društvo Baška dediščina že sedmo leto zapored vabi na Volfovo srečanje v spomin na domačina s Petrovega Brda, duhovnika Janeza Volfa. V nedeljo, 12. maja, bo ob 15. uri pri Volfovem križu na Robarjevem griču nad Petrovim Brdom ob obletnici njegove smrti sv. maša. Na tem čudovitem razgledišču se bo letos odkrili tudi INFORMACIJSKO TABLO, ki bo obiskovalce seznanjala z življenjem in delom tega velikega moža.

Janez Volf se je vse življenje po naporni službi vračal v rojstni kraj, kjer je ob čudovitih razgledih na okoliške gore, ki jih ja tako ljubil in še v poznih letih obiskoval, iskal počitka in sprostitve. Ko je postal župnik pri Sv. Ignaciju v Gorici, se je namreč začela njegova kariera strmo vzpenjati. Zaupane so mu bile številne odgovorne in visoke naloge. Zlasti nadškof Sedej je kmalu spoznal njegovo izredno delavnost, strokovnost in organizacijske sposobnosti in ga postavil za upravitelja cerkvenega premoženja. V ljubezni do domačega kraja nam je Janez Volf zgled tudi v današnjem času, ko se osnovne človeške vrednote utapljajo v vrvežu njegovega hitrega kolesja.

Preberite več: Volfovo srečanje v nedeljo, 12. maja 2013, ob 15. uri

ALPSKA FILMOTEKA – filmski večer Triglavski narodni park v Baški grapi

GOSTOVANJA TNP: TRIGLAVSKI NARODNI PARK V BAŠKI GRAPI - ALPSKA FILMOTEKA – dokumentarni film TNP

Triglavski narodni park in Društvo Baška dediščina vas v petek, 12. aprila 2013, ob 19. uri, vabi na filmski večer Triglavski narodni park v Baški grapi - Alpska filmoteka – dokumentarni film TNP. Cikel kratkih filmov Planšarstvo v Bohinju, Sirjenje na ovčji planini, Triglavski narodni park in Ujeta brezčasnost, ki bodo v Gasilskem domu v Podbrdu prikazani v petek, 12. aprila 2013, ob 19. uri. Dogodek predstavlja filme, posnete v Triglavskem narodnem parku v obdobju med 1978 in 2012. Ogled filmov je brezplačen.
Filmi:

Sirjenje na ovčji planini

Na Planini za skalo, ki jo je TNP pred leti obnovil, se danes ne pase več, kljub temu pa predstavlja priljubljeno pohodniško točko s čudovitim razgledom na Zahodne Julijce. Pričujoči film prikazuje, kako so domačini na planini izdelovali mlečne izdelke pred več kot 30 leti. Filmski zapis etnologa dr. Naška Križnarja predstavlja dragocen zapis časa, ki je skorajda izginul ter kljub temu nostalgičen in romantičen v očeh današnjega opazovalca.

Režiser: dr. Naško Križnar
Produkcija: Slovensko etnološko društvo
Leto nastanka: 1979
Dolžina: 13'

Planšarstvo v Bohinju: Pašna srenja Studor – Stara Fužina
Planšarstvo in z njim povezano sirarstvo je skozi zgodovino predstavljajo temelj kmetijstva v Bohinju. V preteklosti je delovalo več kot 40 planin, ki pa so danes žal večinoma zapuščene. Obstoj visokogorske paše ima velik pomen za ohranjanje kulturne krajine in kulturne dediščine ter za ohranjanje znanja izdelave različnih vrst mlečnih izdelkov od masla, pinjenca, skute do mohanta in drugih vrst sirov.

Režiser: dr. Naško Križnar
Produkcija: Slovensko etnološko društvo
Leto nastanka: 1979
Dolžina: 15'

Triglavski narodni park

Leta 1991 je Triglavski narodni park praznoval desetletnico. Ob tem jubileju je Javni zavod posnel dokumentarni film, ki na globok in občuten način prikazuje lepote vidnega in nevidnega sveta, ki se nam odpira na območju zavarovanega območja narodnega pomena. Kljub temu, da posnetek sega v devetdeseta leta 20. stoletja je s svojo besedo neminljiv in neobčutljiv na čas. V tem filmu sprehod po narodnem parku doživite skupaj z mojstrom besede dr. Matjažem Kmeclom.

Režija: Jože Mihelič
Scenarij: dr. Matjaž Kmecl
Produkcija: Studio Kregar
Leto nastanka: 1991
Dolžina: 20'

Ujeta brezčasnost

Nov promocijsko predstavitveni film o Triglavskem narodnem parku predstavlja vedute, značilnosti in posebnosti zavarovanega območja ter življenja v njem. Park je iz različnih perspektiv prikazan v vseh letnih časih. Poudarek je na Triglavu - osrednjem simbolu parka in dolinah, ki se s Triglava spuščajo na vse strani. Osrednji del filma so podobe narave, posebnosti, biotska pestrost območja, kulturna krajina s kulturno dediščino, prikazano na način, kot park spoznavajo in doživljajo ljudje, ki v parku živijo oziroma ga obiskujejo.

Režiser: Primož Meško
Scenarij: mag. Martin Šolar
Leto nastanka: 2012
Dolžina: 12'

Vljudno vabljeni!

Delavnica "Moj pušl je ta lepš"

Petek, 22. Marec 2013 ob 15.30 uri
Podbrdo (OŠ Simona Kosa Podbrdo) – Delavnica Moj pušl je ta lepš

Društvo Baška dediščina bo tudi letos, že sedmič po vrsti, organiziralo delavnico izdelave cvetnonedeljskih butar. V Podbrdu, Petrovem Brde, Bača pri Podbrdu, Stržiščah, Poreznu in Rutu jim pravijo "pušl". Na Grahovem, Koritnici, Hudajužni in v Oblokah, kjer se razlikujejo le v drobnih detajlih, pa "kaštron".

Člani društva naberejo ves potreben material, predstavijo pomen in simboliko posameznih sestavin ter vodijo izdelavo. Delavnica poteka v jedilnici OŠ Simona Kosa Podbrdo. Udeležijo se je otroci, njihovi starši in stari starši. Skupaj naredijo "pušle", ki jih v na cvetno nedeljo nesejo k blagoslovu.

Na letošnji delavnici bodo "pušle", ki bodo najbolj pravilno izdelani, prvič tudi nagradili. Vsakoletna dobro obiskana delavnica potrjuje, da se vračamo k bogastvu izročila.

----------------------------------------

Na povezavi je posnetek delavnice pušlov, ki je bila izvedena v petek, 22. 3. 2013 na OŠ Podbrdo v izvedbi Društva Baška dediščina.

*Opomba: žal je napačen podnapis Cveta Zgaga (bil je koordinator delavnice, ne pa predsednik društva)

Prijetno poslušanje!

Alenka Zgaga
predsednica Društva Baška dediščina