ODKRITJE POMNIKA HRIBOVSKIM MATERAM

Društvo Baška dediščina bo 16. septembra 2012 ob 16. uri v vasici Bača pri Podbrdu odkrilo pomnik hribovskim materam. Kulturni program, ki mu bo povezovalno nit spletla Mojca Mavrar, bodo oblikovali Vocal Bača, mladi glasbeniki Andraž Ambrožič in Aleks Černe na harmoniki, Neža Bizalj na violini, Hana Bizalj na flavti (učenki glasbene šole Tolmin), podobe iz življenja hribovskih mater pa bodo izrisale žene iz Baške grape.

Pomnik je kot sliko iz peska izdelala slikarka Stanka Golob z Grahovega ob Bači. Na njej je upodobila žensko – mater, ko z nepogrešljivim košem na hrbtu odhaja na delo. S svojo sporočilnostjo in žlahtnostjo simbolizira hribovske matere, ki so z nečloveškim garanjem na strmih poljih in še bolj strmih, tudi več ur hoda oddaljenih senožetih garale, ljubile in sovražile, vendar ohranile marsikatero domačijo in njen rod do današnjih dni. Njihove zgodbe izpričujejo na ploščo izpisani verzi domače ljudske pesnice Marjuče Volf: « ... dvojni tovor so nosile, na hrbtu koš, pod srcem pa življenja klic ...«.

Pomnik hkrati nagovarja k razmišljanju o popolnoma svojevrstnem načinu preživetja v Baški grapi nekdaj, ko je bila obdelana do poslednje pedi zemlje in pokošena vse do njenih skalnih ostenj in razglednih vrhov.

S svojo specifično izraznostjo pa se dotika tudi zgodb hribovskih mater izven lokalnih meja in kot edinstven spomenik te vrste v Sloveniji povezuje hribovska območja v skupna izkustva in skupni kulturni spomin.

Pomnik prinaša Baški grapi nov turistični produkt, ki zbuja radovednost že zaradi nevsakdanje slikarske tehnologije.

Članek iz Primorskih novic

Članek iz Slovenskih novic

ODMEVI DEDIŠČINE 2012

Društvo Baška dediščina vabi v soboto, 2. junija 2012 popoldne, v Baško grapo na etnološko prireditev Odmevi dediščine, s katero že sedmo leto zapored odpira vrata najlepših biserov tehniške dediščine tega območja.

Od 13. do 14. ure bo voden ogled Prezračevalne naprave predora Bukovo na Koritnici, ki letos praznuje 100-letnico začetka gradnje.

Osrednja prireditev se bo pričela ob 14. uri pri Prangarjevem mlinu z žago venecijanko in Jakovi kovačiji ob Ravtarskem potoku, to je 3 km pred Podbrdom iz smeri Mosta na Soči oz. 3 km iz Podbrda iz smeri Škofja Loka – Železniki.

Za otroke so pripravili animacijsko humoristično gledališko predstavo in delavnico. Obiskovalci bodo uživali ob tekmovanju v košnji, v družabnih igrah, ob ljudski pesmi Ženskega pevskega zbora Iris z Bukovega in ljudski glasbi Istre v izvedbi etno glasbene skupine Vruja.

Bogastvo dediščine bodo spoznavali na tržnici dediščine, kjer se bodo predstavila sorodna društva.

Ob 20.30 se bo program nadaljeval v kampu Šorli na Koritnici. V goste so povabili domačo vokalno skupino Vocal Bača iz Podbrda, osrednji gostje večera pa bodo Prifarski muzikanti.

PLAKAT