9. Pohod po Bevkovi poti v Zakojco

bevk spletPohodniki bodo k Bevkovi domačiji v Zakojco prihajali iz treh smeri:
1. ob 10.00 - Hudajužne (Baška grapa) s postanki, na katerih se bo bralo Bevkove črtice, cilj dosegli v uri in pol;
2. ob 5.30 Cerkno-Porezen-Zakojca;
3. ob 8.00 Cerkno-Zarkiž-Vrh Ravni-Zakojca.

Od 10. do 18. ure bo na Bevkovi domačiji Dan odprtih vrat.
Ob 11.30  Zakojca - domačija Franceta Bevka – kulturni program: srečanje s pohodniki iz Cerknega,brezplačen ogled Bevkove domačije, gostja pisateljica Valerija Skrinjar Tvrz, nastop Vokalne skupine Lira.

France Bevk se je rodil 17. septembra 1890, umrl pa ravno na svoj 80. rojstni dan leta 1970. Ob tej obletnici vsak tretji vikend v septembru steče niz prireditev z imenom Bevkovi dnevi. Vsako leto se zaključijo na Bevkovi domačiji v Zakojci v okviru Dneva odprtih vrat. Tega dne že tradicionalno iz Hudajužne in Cerknega po treh različnih poteh pridejo v Zakojco tudi številni pohodniki. Pred domačijo se nato odvija kulturni program.

Ob obletnici rojstva in smrti Franceta Bevka poteka v okviru Bevkovih dnevov organiziran že 9. pohod po Bevkovi poti. Pohodniki se bodo podali v Zakojco iz Hudajužne v Baški grapi. Društvo Baška dediščina na ta način nadgrajuje vezi med Cerkljansko in Baško grapo, ki jih je s svojim pisateljskim peresom pletel tudi France Bevk. Start pohoda bo ob 10.00 uri iz Hudajužne (info točka Bevkova pot na terasi Okrepčevalnice Zver). Na start pohoda lahko prispete ali z avtom ali z vlakom. Na startu, med potjo in na cilju bodo pohodniki poslušali odlomke iz Bevkovih del. Vsako leto društvo izbere eno temo iz pisateljevega opusa, ki ga strni v tematski list za pohodnike. Pohod poteka tudi v okviru Festivala pohodništva 2019.

Kontakti / zaželjene predhodne prijave:
Društvo Baška dediščina - start Hudajužna: 041 601 248; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., http://drustvobaskadediscina.nvoplanota.si/, https://www.facebook.com/events/869031666790768/

Partnerji pohoda:
LTO Laufar Cerkno, Cerkljanski muzej, Društvo Baška dediščina, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Jeram Pohodništvo, Mestni muzej Idrija, Planinsko društvo Cerkno, Turistična kmetija Pri Flandru, Turistično društvo Pod Kojco,

Ostali partnerji Bevkovih dnevov:
Bevkova knjižnica Cerkno, Hotel Cerkno d.o.o., ICRA d.o.o. Idrija, Občina Cerkno, Osnovna šola Cerkno, Založba Bogataj.

Dostop:

Cestne povezave:
Iz smeri: Škofja Loka – Železniki – Petrovo Brdo – Podbrdo – Hudajužna (40 km)
Iz smeri: Idrija – Dolenja Trebuša – Bača pri Modreju (glej smerokaz Podbrdo) – Grahovo ob Bači – Koritnica – Hudajužna
Iz smeri : Nova Gorica – Most na Soči - Bača pri Modreju (glej smerokaz Podbrdo) – Grahovo ob Bači – Koritnica – Hudajužna

Vlak

• Nova Gorica – Hudajužna