12. VOLFOVO SREČANJE na Petrovem Brdu pri Robarju

nedelja, 12. maja 2019 ob 15.00 uri,

(povezava na vabilo)

IZJAVA ZA JAVNOST

Društvo Baška dediščina od leta 2007 dalje vsako drugo majsko nedeljo povabi na Robarjev grič na Petrovo Brdo k spominski maši, s katero se pokloni domačinu, rodoljubu, planincu in duhovniku Janezu Volfu. Tako imenovano Volfovo srečanje se odvija pri spominskem obeležju, poleg katerega je leta 2013 društvo postavilo informacijsko tablo.

Na tem razgledišču nad svojo rojstno domačijo si je Janez Volf za časa življenja postavil majhno leseno hišico z oltarčkom, kjer je nameraval preživeti stara leta. Toda prva vojna mu je prekrižala načrte. Iz Gorice, kjer je služboval, se je moral kot begunec umakniti v Ljubljano. Navajen sončne Gorice in svežine planin, ki jih je tako rad obiskoval, se tam ni počutil srečnega. Želel si je, da bi bil vsaj »pokopan pri svojih«, torej v Podbrdu. Vojni čas mu je preprečil tudi to. Umrl je 10. maja 1917 v Ljubljani in je tam tudi pokopan. Zato pravimo, da je bil Janez Volf civilna žrtev prve vojne.

Srečanje poteka v okviru majskih prireditev občinskega praznika Občine Tolmin 2019.

Dostopi - z avtom:

1. Ljubljana - Škofja Loka - Železniki - Petrovo Brdo - Podporezen - Robarjev grič (obeležje Janeza Volfa)
  1. Nova Gorica - Most na Soči - Bača pri Modreju - Podbrdo - Petrovo Brdo - Podporezen - Robarjev grič (obeležje Janeza Volfa)

Dostop - z vlakom: izstopna železniška postaja Podbrdo, nato peš iz Podbrda (opis glej spodaj)

VOLFOVA POT (PODBRDO - PETROVO BRDO - PODBRDO)se vije od  spomenika padlim v Podbrdu, prečka most čez Bačo in zavije levo do zadnje hiše v Batavi (glej smerokaz za Porezen).  Tu se po nekdanji  mulatjeri vzpne levo na Robarjev grič do ostankov italijanske vojašnice, od koder je čudovit razgled na strmine Baške grape. Pot naprej položno drsi skozi urejen gozd do smerokaza, ki nas spet usmeri levo. Pred nami je   obeležje na Robarjevem griču,  od koder doživimo krasoto pokrajine v neštetih bogatih odtenkih. Vrnemo se na gozdno pot in ji sledimo do markacij za planinsko pot na Porezen. Po njej ali po bližnji asfaltirani cesti  se spustimo do planinskega doma na  Petrovem Brdu.  Krenemo levo po asfaltirani cesti do doma starejših občanov, od koder nas udobna makadamska pot  pripelje v Podbrdo. Pot je lahka, traja največ tri ure.

Na opisano pot se priključi tudi pristop od okrepčevalnice »Pri Ruscu« ob cesti Podbrdo – Petrovo Brdo.

Društvo Baška dediščina od leta 2007 dalje vsako drugo majsko nedeljo povabi na Robarjev grič na Petrovo Brdo k spominski maši, s katero se pokloni domačinu rodoljubu, planincu in duhovniku Janezu Volfu. Tako imenovano Volfovo srečanje se odvija pri spominskem obeležju, poleg katerega je leta 2013 društvo postavilo informacijsko tablo.

Diapozitiv1