petek, 12. aprila 2019   ob 15.30 uri

Podbrdo (OŠ Simona Kosa Podbrdo)  – Delavnica

»Moj pusl je ta leus«

(povezava na vabilo)

Društvo Baška dediščina bo tudi letos že DVANAJSTIČ po vrsti organiziralo delavnico izdelave cvetnonedeljskih butar, kot so jih nekoč izdelovali v Podbrdu, na Petrovem Brdu, na Bači pri Podbrdu, na Kalu, v Trtniku, Kuku, Stržiščah, Poreznu in Rutu. Pravijo jim »pusl«, »pušl« ali »pusu«. Zanimivo je, da jim na Grahovem, Koritnici, Hudajužni in v Oblokah, kjer se razlikujejo le v drobnih detajlih, pravijo »kaštron«.

Člani društva naberejo ves potreben material, predstavijo pomen in simboliko posameznih sestavin ter vodijo izdelavo. Delavnica poteka v jedilnici OŠ Simona Kosa Podbrdo. Udeležijo se je otroci, njihovi starši in stari starši. Skupaj naredijo »pusle«, ki jih na cvetno nedeljo nesejo k blagoslovu.

Izdelovanje cvetnonedeljskih puslov (butar) je bilo v letu 2013 vpisano v register žive kulturne dediščine Slovenije.

V letu 2017 pa je bil v register dodan tudi film o izdelavi »pusla«, avtorice Nadje Valentinčič Furlan, ki je bil posnet na delavnici v Podbrdu leta 2014.

Filmček si lahko ogledate na http://www.nesnovnadediscina.si/sl/izdelovanje-cvetnonedeljskih-butar.

Vsakoletna dobro obiskana delavnica potrjuje, da se vračamo k bogastvu izročila.

Društvo Baška dediščina bo izdelavo pušla predstavilo tudi v :

• Železnikih (kulturni dom), v soboto, 06. 04. 2019 med 10 in 16 uro
  • Tolminu (pred KZ Tolmin), v soboto, 13.4.2019 od 9 ure dalje