sl 1 1

sl 2 2

sl 3 1

sl 4 1

Posvečen 100. obletnici rojstva Franceta Štiglica, režiserja filma Na svoji zemlji

Grahovo ob Bači – Koritnica, 5. 10. 2019

Izjava za javnost

V soboto, 05. oktobra 2019, bo sedmič zapored organiziran pohod po Tematski poti Na svoji zemlji. Start bo tudi letos ob 10. uri pri Domu krajanov na Grahovem ob Bači (Baška grapa).

Pohod je vključen tudi v Festival pohodništva Dolina Soče in Dneve evropske kulturne dediščine 2019.

Smer pohoda bo potekala po ustaljeni poti. Vsako leto Društvo Baška dediščina v sodelovanju s KS Grahovo ob Bači polega ogleda tematskih tabel vsebino pohoda nadgradi z lokalnimi zgodbami:

• Ustavili se bomo pri spominski tabli Čebelarskega društva Tolmin, ki je bilo ustanovljeno leta 1908 na Grahovem ob Bači.
  • Ter ob obeležju padlim žrtvam za svobodo leta 1944
  • Postanek ob informacijski tabli na sotočju reke Koritnice in Bače ter počastili spomin na snemanje dokumentarnega etnološkega filma » Plamen v dvonožcu » iz leta 1968, ki ga je na Koritnici posnel režiser Mako Sajko
  • Spoznali zgodbo Rudija Bašlja, borca NOB, ki je 24. 4. 1944 s požigom bencina v Postojnski jami prižgal plemenico svobodi.
  • obiskali foto točke na Koritnici (rimski zid, lokacija snemanja filma NSZ, Bohinjska proga)
  • spoznali zgodovino cerkve sv. Ane na Grahovem ob Bači
  • obiskali spomenik padlim NOB na Koritnici (1972), katerega idejno zasnovo je izdelal akademski slikar, domačin Ljubo Brovč.

Ker je poslanstvo poti ohranjanje skupnega spomina ustvarjalcev in domačinov na čas snemanja filma, na podlagi katerega je pot tudi nastala, vas vabimo, da se nam pridružite na poti ali samo na kateri izmed tematskih točk.

Organizator Društvo Baška dediščina je upošteval priporočila Alpske konvencije glede trajnostne mobilnosti in časovnico pohoda prilagodili voznemu redu vlakov, tako s primorske kot tudi z gorenjske strani.

Organizatorji: Društvo Baška dediščina v sodelovanju s KS Grahovo ob Bači, PGD Grahovo ob Bači ter ŠD Zarja Koritnica.

Startnina za celotni pohod: 12 EUR (vodenje, izkaznica, spominek, pijača na okrepčevalnicah, enolončnica na športnem igrišču).

Info:

Alenka Zgaga, predsednica Društva Baška dediščina,

Stržišče 28, 5243 Pobrdo

Dostop:

Cestne povezave:

• Iz smeri: Škofja Loka – Železniki – Petrovo Brdo – Podbrdo – Grahovo ob Bači (50 km)
  • Iz smeri: Idrija – Dolenja Trebuša – Bača pri Modreju (glej smerokaz Podbrdo) – Grahovo ob Bači
  • Iz smeri : Nova Gorica – Most na Soči - Bača pri Modreju (glej smerokaz Podbrdo) – Grahovo ob Bači

Vlak

• Nova Gorica – Grahovo 07:35 - 08:25
  • Grahovo - Nova Gorica 17:53 – 18:40
  • Ljubljana - Jesenice – Grahovo 06:55 – 08:20 – 09:22
  • Grahovo – Jesenice – Ljubljana 16:46 – 18:03 – 19:20
  • Grahovo – Jesenice – Ljubljana 18:16 – 19:16 - 20:38

9. Pohod po Bevkovi poti v Zakojco

bevk spletPohodniki bodo k Bevkovi domačiji v Zakojco prihajali iz treh smeri:
1. ob 10.00 - Hudajužne (Baška grapa) s postanki, na katerih se bo bralo Bevkove črtice, cilj dosegli v uri in pol;
2. ob 5.30 Cerkno-Porezen-Zakojca;
3. ob 8.00 Cerkno-Zarkiž-Vrh Ravni-Zakojca.

Od 10. do 18. ure bo na Bevkovi domačiji Dan odprtih vrat.
Ob 11.30  Zakojca - domačija Franceta Bevka – kulturni program: srečanje s pohodniki iz Cerknega,brezplačen ogled Bevkove domačije, gostja pisateljica Valerija Skrinjar Tvrz, nastop Vokalne skupine Lira.

Preberite več: 9. POHOD PO BEVKOVI POTI V ZAKOJCO

Stržišče (Baška grapa), STRŽIŠKARSKI SEJEM 2019
IZJAVA ZA JAVNOST

V nedeljo, 11. avgusta 2019 ob 16.00 uri, bo v Stržiščah v Baški grapi tradicionalna prireditev Stržiškarski sejem. Pričela se bo s kulturnim programom in nadaljevala z živo glasbo. Spremljevalni program bo obogatil srečelov.

strzisce 2Vsako prvo nedeljo po sv. Lovrencu (10. avgusta), po zaključenih najtežjih kmečkih opravilih, to je hribovski košnji, žetvi pšenice ter setvi repe in ajde, je bil namreč v Stržiščah v Baški grapi dan druženja, veselja in plesa. Danes se nekdanja širna polja izgubljajo v travnikih, praznik pa je vedno bolj živ.

O sejmu priča že zapis v župnijski kroniki iz leta 1884, ko je takratni župnik zabeležil, da je na »sejmu tega leta vaški starešina Kikelj prepovedal ples«. V času italijanske zasedbe med obema vojnama je sejem izgubil prvotni pomen. Prihajali so le Rezjani, ki so brusili škarje, popravljali dežnike in krpali lonce in kramarji iz Furlanije in drugih krajev, ki so prodajali drobnarije za vsakdanjo rabo. Po drugi sv. vojni sejma ni bilo več, ostalo pa je srečanje krajanov in izseljencev z veselico. Od leta 2006 ga KS Stržišče organizira skupaj s Društvom Baška dediščina in ga bogati s kulturnim program in druženjem z živo glasbo.

Letošnji program se bo pričel ob 16.00 uri na prireditvenem prostoru ob nekdanji šoli. Oblikovali ga bodo: KD Gorenj Konc z Livka, ki bodo s komedijo " Zlata Poroka" poskrbeli za smeh in ansambel Dveh dolin, ki bo igral za veselo druženje. Obiskovalci bodo lahko preizkušali srečo na srečelovu in se družili na tržnici ter pozabavali na mehanskem biku; otroci pa bodo lahko svoje vragolije namenili napihljivim igralom.

strzisce 1PROGRAM:
Kdaj: ob 16.00 uri ;
Kje: Stržišče (Baška grapa)
Kulturni program : KD Gorenj Konc (humoristična predstava)
Druženje z ansamblom Dveh dolin.
Ob sejemski program: srečelov, tržnica, mehanski bik, napihljiva otroška igrala

Vabljeni! NI VSTOPNINE!

Organizator: KS Stržišče in Društvo Baška dediščina :

KS Stržišče
Franci Peternelj
GSM: 041 901 098

Društvo Baška dediščina
Stržišče 28, 5243 Podbrdo
Alenka Zgaga
GSM : 041 601 248,

Dostop:

• Nova Gorica – Most na Soči – Bača pri Modreju – Hudajužna – Stržišče
  • Škofja Loka – Železniki – Podbrdo - Stržišče

Projekt MROUCE CAJTA

Več informacij na povezavi.

14. FEStival Odmevi dediščine (30.5.2019 do 2.6.2019)

14FOD 2019

Povezave:

Četrtek, 30. 5. 2019 ob 19. uri, Grahovo ob Bači (Dom krajanov)

• Odprtje festivala
  • Večer je posvečen 100. obletnici rojstva Franceta Štiglica (režiser filma Na svoji zemlji). DOKUMENTARNI FILM: PRIČEVANJA EMILIJE SOKLIČ - KOZIĆ, režiser Borko Radešček, Slovenija, 2018, digitalni format, barvni, 75 minut. Vsebina: dokumentarni film je osebno pričevanje Emilije Soklič – Kozić, članice tehnične ekipe filma Na svoji zemlji, ob njeni stoletnici.

Petek, 31. 5. 2019

• ob 18.30 uri, Tolmin (Kinogledališče Tolmin): ODKRITJE RESTAVRIRANEGA SPOMENIKA FILMU NA SVOJI ZEMLJI,
    Kulturni program: KARIŠKE ČEČJE in info točka DBD. Organizator: Občina Tolmin, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije - OE Nova Gorica, Društvo Baška dediščina, KS Grahovo ob Bači.
  • od 17. do 19. ure, Koritnica (vetrovalna naprava predora Bukovo): brezplačen ogled tehniškega spomenika lokalnega pomena in predpremiera razstave Društva Tomos Koper (reklamni plakati od leta 1960 dalje)

Sobota, 1. 6. 2019

• od 9. do 12. ure, Podbrdo (prostori Društva Baška dediščina - nad marketom): ZBIRANJE GRADIVA BIVŠE TVI BAČA PODBRDO v okviru projekta Mrouce cajta, katerega naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
  • Ob 17. uri, Hudajužna (Okrepčevalnica Zver): predstavitev INFO TABEL HUDAJUŽNA - OBLOKE in odprtje INFO TOČKE BEVKOVA POT. Kulturni program: MoPZ Pobje iz Črnega vrha (letošnji prejemniki srebrnega priznanja v kategoriji sakralne glasbe v Rigi), pokušina domačih dobrot.

Nedelja, 2. 6. 2019

• od 14. do 15. ure, Koritnica (vetrovalna naprava predora Bukovo): brezplačen ogled tehniškega spomenika lokalnega pomena in predpremiera razstave Društva Tomos Koper (reklamni plakati od leta 1960 dalje)
  • od 15. do 19. ure, ob Ravtarskem potoku (3km pred Podbrdom) – TRŽNICA DEDIŠČINE kulturno etnološki program: ansambel SUHO CVETJE, KARIŠKE ČEČJE, kovanje v Jakovi kovačiji, PRANJE PERILA PO STAREM, nagradne družabne igre, program za otroke, etnološke razstave – Prangarjev mlin, mletje kave z ročnim mlinčkom, »nagradni test« o tehnični dediščini Baške grape, gostujoča društva na tržnici dediščine; povezovalka – Martina Kolenc.

Na vse dogodke VSTOP PROST !

INFORMACIJE: DRUŠTVO BAŠKA DEDIŠČINA, Stržišče 28, 5243 Podbrdo

LOGO TZS   LOGO I FEEL SLOVENIA  0 ZOTK logo   SFA  Travel SLovenia Logotip 07  image001  JPG Znak OT barvnipokoncensvetla podlaga  2014 Baska grapa LOGO

KS GRAHOVO OB BAČI • KS HUDAJUŽNA – OBLOKE • KS PODBRDO • DRUŠTVO TOMOS KOPER • OKREPČEVALNICA IN APARTMAJI ZVER HUDAJUŽNA

KOLEDAR TRADICIONALNIH PRIREDITEV ZA LETO 2019